به گزارش خبرنگار بین الملل ایبِنا و به نقل از آناتول، بانکهای فلسطینی فعال در نوار غزه پس از اجرایی شدن آتشبس از صبح یکشنبه گذشته، فعالیت خود را به ترتیب از اواخر این هفته از سر خواهند گرفت.
اداره پول فلسطین با صدور بیانیهای از بانکهای فعال در نوار غزه خواست اقداماتی را برای از سرگیری ارائه خدمات بانکی از جمله راه اندازی مجدد تعدادی از شعب بانکها و دستگاههای خودپرداز که تخریب نشدهاند، اتخاذ کنند.
این مرجع پولی با مدیران بانکهای فعال در فلسطین که در نوار غزه شعبه دارند، جلسهای برگزار کرد تا شعب باقی مانده را برای پذیرش مشتریان، ارائه خدمات اولیه و تشویق به استفاده از خدمات پرداخت الکترونیکی آماده کند.
بخش بانکی در نوار غزه بخاطر حجم بالای نقدینگی آسیب دیده، از کمبود نقدینگی نقدی رنج میبرد که شهروندان را بر آن داشته است تا به ابزارهای پرداخت الکترونیکی صادر شده توسط مرجع پولی متوسل شوند.
سازمان پولی همچنین با صدور دستورالعملی به مشتریان وام گیرنده بانکها در این بخش، با هدف تغییر زمان وامهای سررسید ۱۵ ماهه جنگ، اعلام کرد که تسهیلات و کاهش سود را به گونهای ارائه میکند که منافع دو طرف تامین شود.
این در حالی است که اقتصاد نوار غزه در دوره آتی با یک نبرد بازسازی مواجه است، و انتظار میرود غزه به بیش از دو دهه زمان نیاز داشته باشد تا به رقم تولید ناخالص داخلی ثبت شده تا آستانه جنگ در نوار غزه برسد.
روز یکشنبه، توافق آتشبس بین اسرائیل و گروههای فلسطینی در غزه لازمالاجرا شد که در مرحله اول شامل ورود روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه به نوار غزه و گشایش گذرگاه رفح ۷ روز پس از پایان غزه است.
توافقنامه آتش بس غزه و تبادل اسرا شامل ۳ مرحله است که هر مرحله ۴۲ روز به طول میانجامد.
محمد مناصره، معاون رئیس اداره پول فلسطین میگوید که از مجموع ۱۳ بانک محلی خارج نشین که در بازار فلسطین فعالیت میکنند، ۱۰ بانک در نوار غزه فعالیت میکنند.
مناصره در گفتوگو با خبرگزاری آناتول افزود: از میان ۵۶ شعبه ده بانک، تنها ۸ تا ۱۱ شعبه ممکن است ظرف دو هفته آینده برای پذیرایی از مشتریان بانکها مناسب باشند، زیرا بقیه شعب به طور کامل یا تقریباً کامل تخریب شدهاند.
به گفته مناصره، اداره پول فهرستی از تجهیزات را در اختیار مقامات رسمی فلسطین قرار داد تا آنها را به نوار غزه بیاورند که شامل دستگاههای خودپرداز و برخی تجهیزاتی است که شعب برای از سرگیری حداقل کار خود با توجه به شرایط امنیتی فعلی نیاز دارند.
وی افزود: از جمله مهمترین خدماتی که قصد داریم به مردم خود در غزه ارائه کنیم، افتتاح حساب، از سرگیری خدمات بانکی شرکتی، صدور کارت بانکی و فعال سازی حسابهای بانکی مسدود شده است.
به گفته معاون رئیس اداره پول فلسطین، با توجه به بی ثباتی وضعیت امنیتی در نوار غزه، خدمات وام دهی بانکی به افراد تا زمانی که وضعیت ثابت شود، محدود خواهد شد.
با این حال، بانکها بر اساس الزامات بانکی این شرکتها (پرونده اعتباری شرکت) ارائه خدمات خود به بخش شرکتی، بهویژه تسهیلات اعتباری و خدمات تأمین مالی را از سر خواهند گرفت.
قبل از جنگ غزه، تعداد دستگاههای خودپرداز ۹۷ دستگاه بود، اما تعداد دستگاههای فعال امروز به دلیل تخریب شعب بانکها و دستگاههای خودپرداز در اثر بمباران، از ۳ دستگاه بیشتر نمیشود.
دادههای مقامات پولی نشان میدهد که کل سپردههای بخش بانکی در غزه در بازه زمانی بین سپتامبر ۲۰۲۳ تا نوامبر ۲۰۲۴ بیش از ۸۳ درصد رشد داشته است.
تا پایان سپتامبر، سپردههای ارزی در غزه به ۱.۷۴ میلیارد دلار رسید، اما با تشدید جنگ در نوار غزه و گسترش منطقه برای تأثیرگذاری بر استانهای مختلف، شروع به ثبت جهشهای پی در پی کردند و در پایان نوامبر به ۳.۲ میلیارد دلار رسید.
تعداد سپردههای مشتریان در پایان نوامبر گذشته، بالاترین میزان در تاریخ بخش بانکی در نوار غزه است که به دادههای تاریخی مربوط به سال ۲۰۰۰ باز میگردد.
دلیل این امر این است که جابجایی، نگهداری پول را برای افراد دشوار میکند و بانکها به عنوان حافظ پول عمل میکنند.